A Xunta mellorará as instalacións do centro agroforestal de Sergude, en Boqueixón

0

Boqueixón, 5 de marzo do 2021 – A Xunta priorizará a reforma do Centro de Formación e Experimentación Agroforestal (CFEA) de Sergude no proceso de reforma do Pazo de Quián.

A reforma do CFEA de Boqueixón forma parte da proposta gañadora do concurso de ideas convocado para deseñar o chamado Centro de promoción e imaxe dos produtos agrícolas, gandeiros e forestais de Galicia. O director da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal), José Luis Cabarcos, explicou que o proxecto se desenvolverá en varias fases e que a primeira delas será para mellorar tanto as instalacións formativas como a residencia de estudantes.

Un proxecto amplo

En concreto, o primeiro premio recaeu no grupo de arquitectos formado por Jorge Salgado, Celso López, Magdalena-Arousa Portela e César Portela, pola súa proposta presentada baixo o lema Buxo. Á hora de outorgarlles o recoñecemento, o xurado tivo en conta que entenden a paisaxe “como proxección da cultura sobre a natureza, que se manifesta na materialización espacial e na reflexión sobre o vínculo entre lugares públicos e espazo natural”. Este anteproxecto propón reservar a mellor terra do predio de Sergude para a agricultura procurando unha distribución lóxica de todos os usos e apostando unicamente por catro grandes edificacións.

A proposta gañadora avoga por comezar conservando e renovando o Pazo de Quián na zona central como espazo lúdico e representativo e por potenciar o Centro de Formación e Experimentación Agroforestal no norte. No primeiro caso, prevese recuperar peches e xardíns, mellorar a urbanización e xerar un circuíto de auga. No que respecta ao CFEA, proponse mellorar as instalacións do Centro e da parte residencial.

En fases posteriores, proxéctase levantar un edificio sobre a Cruz do Naveiro denominado “O Castro”, unha especie de escaparate das actividades e dos produtos agroalimentarios e forestais integrado coa paisaxe dadas as súas óptimas condicións de miradoiro cara ao Pico Sacro. Deste xeito, estas instalacións conectarán os sectores agrícola, gandeiro e forestal concentrando nunha soa peza o centro temático ou o de promoción gastronómica, pensado para que os cociñeiros da nosa comunidade poidan traballar e poñer en valor os produtos do agro galego. Tamén acollerá o espazo interactivo de promoción, para a organización de mostras e eventos ligados á produción agroalimentaria de calidade.

A maiores, o anteproxecto concibe construír no futuro unha granxa de vacún con todas as razas autóctonas existentes na nosa comunidade, que dispoña de acceso directo aos pastos e dotada con queixería, silos, almacén e taller de maquinaria. Tamén haberá instalacións para os cabalos de Pura Raza Galega, para exemplares de porco celta, para as cabras e ovellas e para as galiñas.

Para o resto de espazos, a proposta gañadora contempla crear posteriormente un parque forestal destinado a resaltar a multifuncionalidade e diversidade dos montes galegos, así como unha zona con cultivos de horta, cereais e viñedos que exalten as producións agroalimentarias galegas distinguidas con selos de calidade. Así mesmo, potenciaranse os pasteiros, enmarcados polos ríos, regatos e a vexetación de ribeira. Por último, melloraranse os accesos e as áreas de estacionamento de vehículos.

Cómpre lembrar que este gañador do primeiro premio do concurso de ideas (dotado con 40.000 euros) poderá ser tamén o adxudicatario do contrato de servizo de redacción do proxecto básico e de execución. Tamén poderá ser o encargado da dirección da obra ulterior, cuxa primeira fase se prevé comezar este ano.

Share.

Comments are closed.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial